filter_list Filtr

5 tipů jak si užít zimní turistiku

access_time 1.Marec, 2020 remove_red_eye 8472

Znáte to. Jakmile začne zima, vyběhnete na hory a doufáte, že si opět užijete parádní dávku sněhu. Ani vy si to neradi přiznáváte, že zima už delší dobu není to, co bývala? Přinášíme vám tipy, jak si vychutnat hory i během zimy bez sněhové nadílky. I když není terén pokryt souvislou vrstvou sněhu, měli byste se připravit na chlad, mráz a zimu. Nepodceňujte váš pobyt v horách a dokonale se přizpůsobte zimním podmínkám a zůstaňte v suchu.
 

Plánujte

Před odchodem z domu uděláte nejlépe, pokud si naplánujete trasu svého výletu. Netřeba zapomínat ani na časový plán. Stanovte si alespoň přibližný odchod a příchod domů. Myslete na to, že v zimě se spíše stmívá, proto se nenechte zaskočit tmou a vyrazte na svou túru raději dopoledne. Pokud byste přesto chtěli zažít adrenalin a vyberete se do lesa pod rouškou noci, určitě zvolte místa, která dobře znáte.
 

Myslete na náhlou změnu počasí

Slunce svítí, stoupáte do kopce a postupně shazovat teplé vrstvy oblečení. Ani si nestihnete uvědomit, jak se najednou obloha zatáhla a přišel déšť či sněhová bouře. V takových případech je pro vás ideálním řešením mít plán B. Nic se nestane, když si hodíte do batohu oblečení, které vás zahřeje a vy i díky tomu budete moci zůstat v suchu.
 

Nohy musí zůstat v suchu

Jak se obléci na vysokohorskou turistiku? Ideální řešení zvolíte, když si obléknete více tenkých vrstev funkčního oblečení, aby vám oděv nebránil v pohybu. Chlad se šíří zespodu, proto by v suchu měly zůstat v první řadě vaše nohy. Určitě si na turistiku neberte nové turistické boty, které jste stihli vyzkoušet zatím jen v obchodě, mohli by vás nepěkně otisknout. Velké oblibě se mezi milovníky hor těší různé typy ponožek, které vám zajistí teplé nohy iv extrémním počasí. Vyberte si kompresní, termo nebo vyhřívané ponožky. Kompresní ponožky jsou všestranné a využijete je při různých sportech. Turisté jejich preferují zejména proto, že se dokonale přizpůsobí levé i pravé noze, jsou protizápachové a jejich šev je sešívaný ručně. Pokud chcete mít nohy jako v bavlnce i při zimních sportech a často vás trápí studené nohy, určitě byste měli vyzkoušet vyhřívané ponožky. Ještě jste o nich neslyšeli? Nejenže jsou vyrobeny z příjemného materiálu, ale obsahují kvalitní topné těleso, které udržuje chodidlo v ideální teplotě.
 

Zvolte vhodné oblečení a nepodceňujte ani doplňkovou výbavu

Sbalte si s sebou to nejdůležitější. Vhodná obuv, teplé oblečení a turistické doplňky jsou alfou a omegou při návštěvě hor. Už od dětství nás mámy oblékali jako cibule. Pro pobyt v terénu byste měli zvolit stejný způsob oblékání a navrstvit se cibulovým způsobem od kvalitního termo prádla, přes termo-izolační a ochrannou vrstvu oblečení. Když se zahřejete a bude vám teplo, nebudete mít žádný problém postupně svléknout jednu vrstvu oblečení. Nezapomeňte si sbalit i náhradní oblečení jako ponožky, čepici, rukavice či termo oblečení. Pokud plánujete delší pobyt na studeném horském vzduchu, vaše ruce se vám určitě poděkují, pokud si nezapomenete do batohu přibalit i vyhřívané rukavice. S takovými tip-top rukavicemi si užijete zimu naplno. Vzpomínáte si na lyžování, kdy jste si téměř necítili prsty? Vyhřívané rukavice obsahují topné těleso a tak budete mít ruce vždy v teple.

Štěstí přeje připraveným, a proto byste neměli zapomínat ani na doplňkovou výbavu. Před túrou si třeba sestavit seznam věcí, které by měly být nedílnou součástí vašeho batohu. Neberte si však příliš mnoho věcí. I příliš těžký batoh umí pořádně potrápit každého turistu. Pokud vás čeká náročnější túra, nezapomeňte si k batohu připnout kočky, které vám umožní pohyb v těžko dostupném terénu.
 

Zbytečně neriskujte

Pokud už jste zvládli svou přípravu na zimní turistiku v horách, určitě nepodceňujte hory jako takové. Jsou nevyzpytatelné. Horští záchranáři dennodenně pomáhají turistům, kteří se ocitli v nebezpečné situaci a také těm, kteří zbytečně riskují a vyhledávají vlastní trasy mimo turistických stezek. Nepřeceňujte své schopnosti. Zbytečně neriskujte kvůli fotkám, které byste si chtěli pověsit na sociální sítě. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

access_time 1.Marec, 2020
INTERNETBANKING