filter_list Filtr

Studené nohy, co je způsobuje?

access_time 8.December, 2018 remove_red_eye 10284

Máte často studené nohy i když Vám není zima? Tento jev mohou mít na svědomí různé příčiny, pojďme si je projít:

  • Stres nebo úzkost - tělo reaguje tím, že začne do krevního oběhu pumpovat adrenalin, což způsobuje zúžení okrajových krevních cév a sníží se průtok krve do okrajových částí těla. Je to obranný mechanismus těla, kterým si šetří energii pro případ, že v důsledku stresové situace dojde ke zraněním.
  • Problémy s krevním oběhem - nedostatečnou cirkulace krve může způsobovat sedavé zaměstnání. Slabé prokrvení nohou může být i následkem kouření nebo vysokého cholesterolu.
  • Anémie - V případě, že krev neobsahuje dostatečné množství funkčních červených krvinek, buňky v tkáních nejsou dostatečně zásobovány kyslíkem. Tento případ může být způsoben závažným onemocněním, ale někdy pomůže změna stravy. Prokrvení prospěje železo, vitamin B12 nebo kyselina listová.
  • Cukrovka - Problémy s krevním oběhem se mohou vyskytnout i u diabetiků. Vysoká hladina cukru může způsobit zúžení cév a slabé prokrvení tkání. Při nekontrolované hladině cukru může dojít k poškození nervů, které vyústí do pocitu brnění, píchání, znecitlivění nebo pálení nohou.
  • Nervové poruchy - Onemocnění nebo zranění, při kterém došlo k poškození nervů může být příčina studených nohou. Nejčastěji to bývá důsledek omrzliny, infekce, onemocnění jater, ledvin nebo genetiky.
  • Hypotyreóza - V případě nedostatečné funkce štítné žlázy se objeví problémy s metabolismem. Ten v organismu ovlivňuje krevní oběh, tep a tělesnou teplotu, proto se problémy mohou projevit v podobě studených nohou. V tomto případě se zvyknou obhaviť i další příznaky jako únava, přibývání nebo problémy s pamětí.

JAK BOJOVAT SE STUDENÝMI NOHAMA

V případě, že máte sedavé zaměstnání, měli byste v průběhu dne myslet na pravidelné procházky. Pohybové aktivity pomáhají obnovit správnou cirkulaci krve v těle. Pomohou také teplé koupele nohou - jejich efekt může přetrvávat i celý den.

Další možností jsou topná tělesa. Ty mohou být ve formě vyhřívaných ponožek nebo vložek. Ponožky jsou určitě lepší volba, protože je můžete použít i bez obuvi a zbavíte se otravných kabelů a baterii. Vyhřívané vložky však lze používat výhradně v obuvi, takže asi nechcete sedět večer doma v botách.

Pokud se Vám problém studených nohou často opakuje, měli byste se obrátit na lékaře. Existuje pravděpodobnost, že jde o projev závažnějšího onemocnění. Někdy však postačí úprava životního stylu.

V případě, že máte problém i se studenými rukama, doporučujeme přečíst si článek Studené ruce, co je způsobuje?

access_time 8.December, 2018
INTERNETBANKING